Kőfajták

Kő megnevezésMohs-féle keménységSzín
GyémántMohs-féle keménység: 10A gyémánt a jellegzetes gyémántfénye, a nagy keménysége és a ritkasága miatt, a drágakövek királyának számít. Színtelen, sárga, barna, néha zöld, kék, pirosas és fekete.
TopázMohs-féle keménység: 8Sárga, de gyakoriak a kék színű és ritkábbak a rózsaszínű kristályok. A topázkristályok többnyire tiszták és átlátszók.  
SmaragdMohs-féle keménység: 7,5 - 8Fűzöld és almazöld között van; ez a szín annyira jellemző, hogy a zöldnek ezt az árnyalatát éppen a smaragdról smaragdzöldnek nevezzük.
AkvamarinMohs-féle keménység: 7,5 - 8A tengerzöldtől (innen kapta a nevét) a kékig változik. Az akvamarin kristályait gyakran szennyezik idegen ásványok zárványai vagy egyéb anyagok. 
CitrinMohs-féle keménység: 7Színe a sárgának legvilágosabb árnyalatától a legsötétebbig változhat: citrom-, bor-, méz-, arany-, narancs- és barnássárga mind előfordulnak.
AmetisztMohs-féle keménység: 7A lila legkülönbözőbb árnyalataiban az egész világos ibolyaszínen át, a sötét kékesliláig sok árnyalatban fellelhető. Színe nem mindig egységes, gyakran világosabb és sötétebb részleteket látni rajta, hosszan tartó napfény hatására kifakulhat. A sötétebb színű kristályok általában ritkábbak. Melegítve a színét változtatja, megsárgul. 
RubinMohs-féle keménység: 9A különböző lelőhelyeken határozott színkülönbségek állapíthatók meg. Így a burmai rubinok tökéletes pirosak, a keresett galambvérszín is gyakori, míg a sziámiak sötétebb színűek és barnás- vagy narancssárgába hajlanak, a ceyloniak pedig világosabb színűek. 
ZafírMohs-féle keménység: 9A nem-vörös korundot nevezik zafírnak, mely nemcsak kék, hanem zöld, sárga, narancs, rózsaszínű és színtelen is lehet.
Rózsaszín zafírMohs-féle keménység: 9Az egyik közkedvelt színes zafír a rózsaszínű. A rózsaszín szinte összes árnyalatát szívesen használják eljegyzési gyűrűkben kiegészítő kőként zafírból: pasztell rózsaszín, jeges halványrózsaszín, fukszia, pink.

© 2016 Angels' Gold - Ékszerüzlet